Események

Alexander Horsch 1960-ban a volt NDK-ban született. 16 évesen kezdett bluest, ír, skót és country zenét játszani. Már ekkor érdekelte a közép-ázsiai és balkáni népzene, de nem talált autentikus forrást.

Amikor 1985-ben Magyarországon keresztül akart nyugatra disszidálni, megismerte a magyar népi zenét és Magyarországon telepedett le.

8 évig tanult és játszott moldvai és gyimesi csángó zenét, ezeket a területeket tanulmányai során meg is látogatta. A magyar népzene világán keresztül megismerte a magyar történelmet és hagyományt, valamint a magyar hagyomány rokonságát, a közép-ázsiai népek hagyományát.

34 éves korában elindult Mongóliába, s onnan közel egy évig utazott a Kárpát medencéig a magyar honfoglaló törzsek útvonalát követve: Mongólia ‒ Tuva ‒ Dél-Szibéria ‒ (Altáj) ‒ Kazahsztán ‒ Üzbegisztán ‒ Türkménia ‒ Kaukázus ‒ Krim-fsz. északi része (tatárok) ‒ Törökország ‒ Moldva. Az utazás során gyűjtötte a hagyományos népi zenét, s felismerte a magyar népzene rokonságát a közép-ázsiai népek zenéjével. Megismert sámánokat, a Közép-ázsiai sámánisztikus hagyományt, elsajátította a tuvai magas és mély torokéneklést. (A tuvai torokéneklés a világörökség része.)

26-féle hangszeren játszik, melyek többsége saját készítésű. Gyűjtőmunkán alapuló előadásokat tart óvodákban, iskolákban, kongresszusokon, művelődési házakban, kiállítási megnyitókon, színházakban, gyerektáborban s különböző rendezvényeken. Szenvedélyes íjász, íjászatot tanít, az íjat hangszerként is használja.