Az ötlet alapja az a köztudatban mélyen beágyazott érzés, melyet az ismert magyar múltban eredendő törésnek tartunk. Ez a Koppány-István konfliktus, melynek végső csatája fizikai síkon Veszprém körzetében zajlott. Nem ismerjük és pontosan soha nem is fogjuk ismerni a pontos tényeket. Nem is sorolom fel, hányféle megközelítés létezik, politikai, vallási, eszmetörténeti síkon. A szimbolikus emlékmű elvonatkoztat a konkrétumoktól, se alá, se fölé nem akarja értékelni az eseményt, a konkrét megjelenítésnek az az oka, hogy személyesebbé, megfoghatóbbá tegye és mélységében ábrázolja a magyar lelkiség kettősségének megbékélését.

...

Terveink az ügy megismertetésére Európa 2023-as Kulturális Fővárosában:

A marketing stratégia kidolgozására és „üzemeltetésére” felállítunk egy szakmai stábot. Ötletekből nincs hiány, csak meg kell találni a leginkább hatékony formákat.

...

Helyi legendák és valóságok a 997-es csata felvonulási területén. Veszprém környékének települései mind magukénak érzik e nevezetes eseményt.

...

 

Állapotjelentés 2021 őszén

Két éve indult el a veszprémi István-Koppány szobor ötletének megvalósítása.

Tisztelt és kedves idetévedt látogató!

Másfél éve került a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület „Megbékélés ligete” alszámlájára az első adomány. Egy éve járult hozzá Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése a fentnevezett szobor felállításához a Veszprém Avar utcai új körforgalommal szembeni területre. Létrehoztuk az istvankoppany.hu honlapot, a facebook oldalt, készíttetünk egy kisfilmet, jártunk a Veszprém televízióban, írtak cikket a kezdeményezésről a Veszprém Megyei Naplóban, írtak róla a Veszprémi 7 újságban. Megkerestünk negyven sajtóorgánumot országszerte, röviden ismertetve tervünket, még csak egyetlen egy visszajelzést sem kaptunk. Megkerestem az Ősök napja szervezőit, azóta is érkezik a válasz stb., stb. Bárkivel beszéltem, mindenki különlegesnek és aktuálisnak tartotta az elképzelést, de senki nem mozdította a kisujját sem, hogy a gépbe bepötyögje a számlaszámát és akár egy ezrest felajánljon a szoborra. A plakátok mellett úgy mennek el, hogy észre sem veszik, hiszen nincs rajta akció, nem ígér felhőtlen jövőt rajta egyik párt sem és úgy egyáltalán, mit érdekel minket, mi volt 1025 esztendeje. Most mi vagyunk itt, keressük a jólétet, és szurkolunk, hogy hajrá magyarok! Az, hogy éltek előttünk is itt, és különböző színtereken harcoltak, dolgoztak, verejtékeztek azon, hogy legyen az utódaiknak is haza, az már senkit nem érdekel.

Én ezt látom, engem ez vesz körül, és lehet itt a legnagyobb nemzeti tűzijáték a gyönyörűen felújított műemlékek, ha magyar lélek nincs benne, csak események, csak építmények. Mert, ahogyan Gárdonyin keresztül megszólal Dobó „A fal ereje nem a kövekben vagyon, hanem a védők lelkében”.

Két év után az alapadományon kívül 150 ezer forint gyűlt össze a húszmilliós költségvetésű szoborhoz. Konklúzió: az emberek nem akarnak ilyen szobrot, nem érdekli őket, én viszont emléket akarok állítani ennek az eseménynek, mely Veszprémhez közel zajlott 997-ben. Hallom a hangokat: „akkor állíts”. Egyedül nem tudok és még mindig meggyőződésem, hogy erre az emlékműre szükség van, értéket hordoz és megszólít. Télen tervezünk egy jótékonysági koncertet, melynek bevételéből reméljük összejöhet annyi, hogy komolyan tudjunk tovább gondolkodni. A fellépő megvan és nem akárki.

Ha 2022 nyaráig nem jön össze akkora összeg, mely reményt adhat arra, hogy realitása legyen az eredeti tervhez és költségvetéshez szükséges pénz összegyűjtésének, akkor egy egyszerűbb kivitelezésű emlékmű álljon a Megbékélés ligetében, de álljon, mert ezt a múltnak tisztelete és a jövőnek a reménye követeli tőlünk. Ebben a mai őskáoszban kellenek szigetek, ahol embernek érezhetjük magunkat és ez nem lehet gazdasági kérdés, nem lehet pártpolitika, nem lehet egymásra mutogatás, csak akarat, mely nem enged felejteni ebben a mű- és minden ízében mesterséges világban.

Szelestey P. Attila


 

Állapotjelentés 2022 szeptember végén

Amitől tartottunk, bekövetkezett:
Kisebb léptékű alkotást kell megcéloznunk.

...

 

Állapotjelentés 2022 november 20-án

Szobor helyett emlékmű:

...