Az ötlet alapja az a köztudatban mélyen beágyazott érzés, melyet az ismert magyar múltban eredendő törésnek tartunk. Ez a Koppány-István konfliktus, melynek végső csatája fizikai síkon Veszprém körzetében zajlott. Nem ismerjük és pontosan soha nem is fogjuk ismerni a pontos tényeket. Nem is sorolom fel, hányféle megközelítés létezik, politikai, vallási, eszmetörténeti síkon. A szimbolikus emlékmű elvonatkoztat a konkrétumoktól, se alá, se fölé nem akarja értékelni az eseményt, a konkrét megjelenítésnek az az oka, hogy személyesebbé, megfoghatóbbá tegye és mélységében ábrázolja a magyar lelkiség kettősségének megbékélését.

...

Terveink az ügy megismertetésére Európa 2023-as Kulturális Fővárosában:

A marketing stratégia kidolgozására és „üzemeltetésére” felállítunk egy szakmai stábot. Ötletekből nincs hiány, csak meg kell találni a leginkább hatékony formákat.

...

Helyi legendák és valóságok a 997-es csata felvonulási területén. Veszprém környékének települései mind magukénak érzik e nevezetes eseményt.

...

 

Állapotjelentés 2021 őszén

Két éve indult el a veszprémi István-Koppány szobor ötletének megvalósítása.

...

 

Állapotjelentés 2022 szeptember végén

Amitől tartottunk, bekövetkezett:
Kisebb léptékű alkotást kell megcéloznunk.

...

 

Állapotjelentés 2022 november 20-án

Szobor helyett emlékmű:

Az infláció száguldását tapasztalva, mi is drasztikus lépésre szántuk el magunkat. Egyszerűsítettünk, mely „a meglévő összegből ez futja” alapon történt. A két éve a számlán rostokoló összeg egy szöveges mészkőtábla felállítására elegendő, melyre egy kőbányában kaptunk ajánlatot. Mérete 195x100x10 cm. Mögötte 45 fokban levágott sziklatömb tarja a feliratos követ, ezeket összecsapolják.

kőtömb még felirat nélkül

Az emlékművet jellegénél fogva más helyszínre javasolta az önkormányzat, így most új helyet is keresünk. Két irányban is tárgyalunk, remélhetőleg rövidesen meglesz a végleges helyszín és még idén a 997-es ütközet 1025. évfordulóján felállíthatjuk az emlékművet a Megbékélés ligetében. A liget kialakítása jelentősen függ az új helyszín adottságaitól. A számlát a csodában bízva nem szüntetjük meg, hiszen szeretnénk az emlékmű köré szép padokkal, növényekkel berendezett parkot létrehozni.